Hur ska jag kunna kräva någonting av dig, när jag inte ens kan ta hand om mig själv…

 

Grunden i Lesley är jag, men alla som är med i det eller någon gång har varit, har alltid en plats i Lesley-familjenfina ord av Viktoria Ottosson, en före detta arkitektstudent och frilansskribent som för drygt ett år sedan stängde in sig på toaletten och höll för öronen efter att vännerna Adam (Adam Forsberg, Spice Boys, Dissonans) och Isak (Isak Falk Eliasson, det Jordiska, Chicagojazzen)  övertalat henne att spela upp några låtar. 

kaffe vid älven
Efter det skakade Viktoria och Adam hand, hon skulle få låna hans kassettporta under sommaren, spela in några låtar och sedan skulle han ge ut det på sin kassett-label Dissonans.

– Jag spelade in några demos under sommaren, väldigt brusiga och ganska annorlunda från hur det låter nu. Men det tvingade mig faktiskt att börja se på mig själv som musiker och som någon som kunde göra något värt att lyssna på, berättar Viktoria.

Och värt att lyssna på det är det verkligen och jag drabbas av både texten och soundet i låten Kunna kräva. En produktion som för tankarna till ett skramligt 80-tal och låtar släppta på Sarah records men också Dungens ”Du e för fin för mig” med en vurm för psykedelia och svensk folkmusik.

Viktoria, som ursprungligen kommer från Göteborgstrakten har spelat musik väldigt länge men har också haft, som hon själv beskriver det ”absurd prestationsångest”.
– Jag tänkte att man var tvungen att vara sjukt bra på sitt instrument för att spela inför folk och det var egentligen bara kanske två år sedan det där började släppa.

Drivkraften beskriver hon som en slags längtan efter sinnesro. Att saker och ting faktiskt blir lättare om en sjunger om dem.

– Att spela musik handlar för mig mycket om att våga acceptera mig själv och mitt förhållande till omvärlden. Första gången Lesley spelade live var första gången jag framförde egna låtar inför en publik. Efteråt kändes det väldigt konstigt. Jag hade ju visat alla de här människorna delar att mitt allra innersta. Och jag behövde inte skämmas för det. Jag hade mitt band i ryggen – och folk applåderade!

Och bandet då. Ja, tidigt i höstas fick Viktoria frågan om hon var sugen på att spela på Vakens releasefest. Vid det laget kände hon att materialet krävde ett band.

– så under själva releasefesten, när jag alltså inte spelade, började jag istället fråga runt bland lite vänner och bekanta. Till slut fick jag ihop ett gäng som var sugna på att spela med mig. Det dröjde dock lite innan bandet hittat replokal och kunde börja repa.

– Isak, som var en av de som uppmuntrade mig till att göra något av min musik hade en självskriven plats i bandet – både för att jag tycker mycket om hans egen musik men också för att han är en fin människa och vän. Resten av bandmedlemmarna är både närmare vänner och nya bekantskaper. En medveten strategi var att många av oss var noviser i den här bandvärlden.

Förutom Viktoria (gitarr, tvärflöjt)  och Isak (tamburin, trumpet) består bandet av Julia Sjölin, gitarr, Ulrika Stenhamre, orgel och sång, Lisette Holmlund, bas och Pia Zetterlund, trummor.
Fredag, 3 juni, debuterar de utanför länsgränsen när de spelar på Klubb Norran i Göteborg, i lite annan sättning än vanligt.

– För mig som ursprungligen kommer från Göteborgstrakten känns det lite som en bucket-list-grej att spela i Göteborg. Lesley är ju till en början mitt projekt och kommer väl alltid att vara det men jag tycker att det är viktigt att de som är med lämnar sina kreativa avtryck. Exempelvis kommer Nikolai Almgren, som hoppar in på bas till helgen, att spela lite annan bas än Lisette gör, men det gör inget utan är snarare något fint. Låtarna förändras med de som framför de.

Förhoppningsvis släpper Lesley snart, väldigt snart, en EP. Fem spår kommer att finnas tillgängliga, tre är just nu i slutmixningsfasen. Vinyl blir det inte den här gången, men förhoppningsvis en kassett på Dissonans senare i sommar. Till sin hjälp har de Stugan, ett litet Umeå-label bestående av Isak Falk Eliasson och Linus Johansson – två personer som i allra högsta grad redan varit delaktiga i Lesley.

– det var faktiskt jag som signade oss någon gång när jag chattade med Isak och frågade om inte de kunde släppa oss på Stugan och han sa att de skulle de gärna göra. Väldigt icke-glamoröst och praktiskt. Men jag tycker att Stugan har släppt väldigt bra grejer ( b.la  Tre stående, Det jordiska, Folkvang, Nattskärran)
badrumsspegel
I höst flyttar Viktoria till en liten stad i  franska Provence för att plugga språk och konst. Att repa kommer förstås inte att bli lika lätt som vanligt.

-Men jag kommer att vara fortsatt sugen på att spela och kanske köra själv eller hitta några människor där som får lämna sina avtryck. Men närhelst jag är hemma kommer jag att försöka spela med den ursprungliga Lesley-sättningen, för de är alla så sjukt bra människor och musiker.

Det finns faktiskt redan, berättar Viktoria, ett par låtar i byrålådan som är på franska och vem vet, kanske spelar hon snart på en klubb i södra Frankrike och sätter arbetsnamnet, Lesley and the Oh la las i bruk.

– Förhoppningsvis kan vi kanske också synka någon spelning när jag är hemma i Sverige. Lustigt nog konstar det ungefär lika mycket att flyga till södra Frankrike från Göteborg som från Umeå till Göteborg.

Lyssna och titta!